De bedste klimatilpasningsprojekter er dem, der giver mulighed for at forene klimatilpasning med andre hensyn. I sølandskabet i skovrejsningen ved Ishøj Landsby var det muligt at forene håndtering af regnvand med mere natur, øget biodiversitet og rekreativ værdi for mennesker. Sølandskabet er sammen med Landsbyskoven udvalgt til ét af Realdanias Klima100 projekter.
Søen har forbindelse til Baldersbækken og skal tilbageholde vand ved ekstrem regn i kortere eller længere perioder og lede det ud ad nødoverløbet ved ekstrem regn. Vi skitserede søens udformning, som en integreret del af Landsbyskoven i samarbejde med Ishøj Forsyning. Et vigtigt element var udformingen af den 100 meter lange boardwalk, der bugter sig over overløbsområdet.
Søen ligger på en tidligere dyrket mark og er opstået netop der, fordi Banedanmark har udgravet ler i 3-5 meters dybde til etablering af dæmningen til Ringstedbanen. Efter at udgravningen var afsluttet, lå marken som et ‘månelandskab’ og derefter bearbejdede jeg, sammen med dygtige folk med gravemaskiner, terrænet med udgangspunkt i skitsen og den jord, der var til rådighed. Vi udvidede pynterne ud i søen og varierede brinkernes hældning, så søen er tilpasset det flade landskab og samtidig gavner et varieret plante- og dyreliv. I overløbsområdet plantede vi pil og udsåede to forskellige frøblandinger til fugtig og mere tør jord
Da terrænet var etableret skitserede jeg boardwalkens forløb og afsatte det med markeringspinde langs vandspejlet. Det var vigtigt at afsætte den rigtige højde på boardwalken, så den er tæt på vandspejlet men over koten for ’nødoverløbet’, der leder vandet ud i Baldersbækken, når der er meget vand i søen. Henover vinteren byggede tømreren og hans folk boardwalken med bænke og rækværk.